Solenodon este un mamifer veninos, apartine ordinului Soricomorpha si familiei Solenodontidae.
Exista doua specii de solenodon, una dintre ele este Solenodon cubanus si cealalta Solenodon paradoxus.
Istoric: A fost descoperit si descris pentru prima data de catre un om de stiinta german Johann Friedrich von Brandt, in anul 1833.Solenodon-ul se afla pe cale de disparitie.
Comportament: Este un mamifer violent, muscatura lui este foarte periculoasa deoarece saliva contine o substanta otravitoare.Solenodon-ul nu este imunizat impotriva propiului venin, dupa o lupta cu alt solenodon poate murii, din cauza veninului.
Aspect si dimensiuni: Solenodon-ul se aseamana cu un sobolan.Nu are par pe coada si pe picioare.Botul este lung, ochii sunt mici, urechiile rotunde.Dimensiunile sale sunt relativ mari, greutatea variaza intre 800 g si 1 kg, lungimea corpului este de apoximativ 30 cm si coada are 25 cm.
Aspecte particulare: Solenodon-ul poate fi gasit in Cuba sau Haiti, traieste in paduri montate si tufarisuri.Este mai activ noaptea decat ziua, deoarece pe timpul zilei doarme ascuns in vizuini.
Inmultire: Femela naste odata sau de 2 ori pe an.Poate sa aiva intre 1 si 3 pui.Nou-nascutii sunt orbi, nu au par, ei depind in totalitate de ajutorul mamei.
Speranta de viata: in medie 5 ani