acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Renul

Renul este un mamifer rumegator de talie mare dezvoltat in regiunea nordica.Denumirea stiintifica a speciei este Rangifer tarandus.Renul este singurul reprezentant din familia Cervidae care a fost domesticit.

Cea mai mica subspecie este renul din arhipeleagul Spitzberg, care are doar 68 cm.

           

Localizare:In mediul natural renii pot fi localizati in Alaska,Canada,Groenlanda si Rusia.Renii au disparut in Scotia, dar au fost reintrodusi in 1952.Renii au fost domesticiti incepand din secolul IX.

           

Comportament:Deplasarea in turme le ofera renilor protectie.Familiile de reni sunt imense, formate din 50-100 de exemplare.Grupul este format din femele sau din masculi, doar in perioada de imperechere masculii si femelele formeaza acelasi grup.Masculii sunt solitari.In toamna,perioada de imperechere , masculii isi formeaza propiul grup de 12 femele.Lupul, linx-ul, jderul si ursul polar sunt dusmanii naturali principali al renilor.

           


Alimentatie:Renii sunt animale erbivore, in lunile calde se hranesc cu iarba, iarna in schimb mananca doar licheni sau muschi, pe care le cauta sub zapada.

           


Inmultire:Renii ajung la maturitate dupa varsta de 2 ani.Perioada de gestatie dureaza 230 de zile.Femelele nasc intre lunile mai si iunie, fiecare are doar un vitel.Femela are un uger cu 4 mameloane.In unele cazuri se nasc 2, 3 sau chiar si 4 vitei la o fatare, dar sunt cazuri exceptionale.

           

Aspect si dimensiuni:Renii au un corp robust, puternic.Copita renului este despicata, ca la toate rumegatoarele.Coarnele pot avea pana la 50 cm.Femela are intre 60 si 170 de kg.La unele subspecii de ren masculii pot ajunge la 300 kg.Greutatea variaza de la o subspecie la alta.Parul de vara este scurt, de culoare inchisa.

Speranta de viata:cuprinsa intre 12 si 16 ani.