acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Babuin Gelada

Aceasta specie de babuin este originara din Etiopia.Babuinul Gelada face parte din familia Cercopithecidae.Acesti babuini traiesc in zonele stancoase si cu tufisuri.

Sunt recunoscute doua subspecii: Theropithecus gelada gelada si Theropithecus gelada obscurus.

        babuin

Comportament: Lafel ca si celelalte specii de babuin, Gelada duce o viata terestra, deplasandu-se doar pe sol, nu prin copaci precum alte primate.Traieste in grupuri mici, formate dintr-un mascul dominant, cateva femele si puii lor.Curatarea reciproca este esentiala pentru intarirea relatiilor sociale intre membrii unui grup.

Babuinii comunica intre ei prin sunete si gesturi.

Babuinul Gelada are un comportament diurn, pe timpul zilei se deplaseaza in cautarea hranei iar noaptea se retrage in pesteri sau tufisuri.

        babuini

Alimentatie: Acesti babuini se hranesc cu vegetale: frunze,fructe,seminte,tuberculi si radacini.Ocazional se alimenteaza si cu insecte,pasari si reptile.

        

Inmultire: Dupa o gestatie de aproximativ 5 luni femela naste un singur pui.

         

Aspect si dimensiuni: Au o inaltime de 50-72 cm, o coada de 70-80 cm si o greutate cuprinsa intre 14 si 20 kg.Babuinul Gelada are un aspect fizic impunator, cap rotund cu bot lung, maxilare puternice, membre lungi.Culoarea pe spate este cafenie sau neagra, iar pe piept are o pata rosie.

        

Speranta de viata: 11 ani.