acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Babuin Papio

Specia de Babuin sau pavian (Papio) este o maimuta africana care face parte din familia Cercopithecidae.Sunt recunoscute 3 subspecii de babuin: Papio cynocephalus cynocephalus; Papio cynocephalus ibeanus si Papio cynocephalus kindae.Cele 3 subspecii sunt deosebite de tipul de par, forma cozii si dimensiunea lor, cea mai mica specie este Papio c. kindae.In Egipt, babuinul era considerat animal de companie.

Principalii dusmani al babuinilor sunt oamenii si leoparzii, ei mai sunt amenintati si de sacali,hiene si lei.

        

Comportament: Babuinii traiesc in grupuri bine ierarhizate formate din 20-100 de exemplare.Masculii sunt agresivi, deseori se lupta intre ei pentru teritorii si pentru femele.Legaturile sociale sunt intarite de curatarea reciproca a blanii, babuinii isi petrec cea mai mare parte a zilei deparazitandu-se unii pe altii.

        

Alimentatie: Pentru a se hrani, babuinii se deplaseaza in grup.Au un comportament alimentar omnivor, se hranesc cu fructe, frunze, seminte dar si cu nevertebrate, insecte, reptile, rozatoare si pasari.

Babuinii isi mananca chiar si rudele, adica alte primate de talie mica din speciile Chlorocebus aethiops y Galago senegalensis.

         

Inmultire: Femela aduce pe lume un singur pui, dupa o gestatie cuprinsa intre 160 si 180 de zile.

         

Aspect si dimensiuni: Masculii ajung la 25 kg, in timp ce femelele au aproximativ 15 kg, acest standard difera de la o specie la alta.Babuinul este o primata cinocefala, adica are botul alungit, asemeni cainelui, maxilare puternice, cu buze proeminente, blana stufoasa si coada scurta. Face parte din grupul catarinienilor.

        

Speranta de viata: cuprinsa intre 20 si 29 de ani.

             

de Simona Iliesi