acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Papagalul Kea

Papagalul Kea sau Nestor notabilis in latina, este o pasare australiana care apartine familiei papagalilor Strigopidae.

Este unul dintre putinele specii de papagali capabil de a supravietuii in zonele alpine friguroase.

Familia Strigopidae este alcatuita din cele doua genuri Nestor si Strigops.

            

Regn:Animalia

Încrengãturã:Chordata

Clasã:Pãsãri

Familie:Strigopidae

Gen:Nestor

Specie:N. notabilis

            

Istoric:in 1856 John Gould a descris papagalul Kea pentru prima data, inainte de acest moment aproape nu existau date despre el.

Specia este rara dar, doar in 1970 a fost luata initiativa protejarii papagalilor Kea, insa legea a fost aplicata 16 ani mai tarziu.

            

Comportament:Papagalul Kea este curios, simpatic si inteligent.Uneori formeaza grupuri alcatuite din 5-15 papagali.

Sunetele emise de acest papagal se aud ca un "keee-aa", de aici vine si denumirea data. Sunt cunoscuti ca ucigasi de oi, dar acest lucru este un mit.Desi papagalul Kea se hraneste cu oi moarte sau bolnave nu exita nici o dovada ca ar fi capabil sa ucida o oaie sanatoasa.

Papagalii Kea locuiesc în pãdurile de fag, vai impadurite si pasuni alpine.

            

Alimentatie:Papagalul Kea se hraneste cu vegetale, fructe de padure si seminte.Ocazional mananca inclusiv soparle, broscute si hoit-uri.

             

Inmultire:Papagalii Kea prefera sa cuibareasca la o altitudine de peste 1,5 mii de metri peste nivelul marii. Ajung la maturitate dupa 2-3 ani.Masculii se imperecheaza cu mai multe femele.Femela depune aproximativ 4 oua, incubatia lor dureaza putin peste 3 luni.

             

Aspect si dimensiuni:Papagalul Kea este de talie mare cantarind intre 0,8 si 1 kg,avand o lungime cuprinsa intre 40 si 50 cm.Masculii sunt mai mari decat femelele.

Penajul este de culoare verde inchisa.In timpul zborului pot fi observate marcile rosii de pe aripi.