acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Zebruta australiana

Zebruta australiana (Taeniopygia guttata)

Zebruta Australiana este, dupa cum sugereaza si numele, originara de pe continentul australian, unde este o pasare foarte comuna.Zebruta australiana este foarte mica,in jur de 10 cm,greutatea nu trece peste 15 grame.

                

Alimentatie Amestecurile de seminte ofera zebrutei substante nutritive si energie.Li se poate administra si suplimente alimentare si fructe.Cele mai bune fructe pentru ele sunt merele,perele ,bananele si unele legume precum morcovul.Un aport de calciu zebruta il obtine din nisip, iar osul de sepie nu ar trebuii sa lipseasca din colivie mai ales la pasarile alese pentru inmultire.Calciul ajuta la regenerare ciocului si este necesar femelelor care depun oua. 

Zebruta australiana mananca si ou fiert si paine.

                 

 

 

Cazare Daca va ganditi sa va cumparati zebrute primul lucru la care trebuie sa va ganditi este unde le veti tine.Ele au nevoie de o cusca suficient de mare incat sa poata face miscare.Colivia va trebuii prevazuta cu o piscina cu apa calda (la temperatura camerei, nu fierbinte!) si curata.Zebrutele australiene adora sa se scalde,dar apa nu trebuie sa fie foarte adanca,sa nu existe riscul ca pasarile sa se innece.Pentru transportarea pasarilor custile trebuie sa fie cat mai simple,sa nu existe obiecte de care pasarile se pot izbi in timpul drumului.Daca vreti sa cresteti zebrute pentru companie este suficient o colivie mica de 0x50 cm din care nu vor lipsi adapatoarele de apa si mancare.Apa trebuie schimbata des deoarece pasarile isi mai spala ciocul in ea si nu este bine sa bea apa murdara. 

Colivia nu trebuie amplasata in bucatarie,aburul la gatirea mancarii le dauneaza,nici intr-o camera unde se fumeaza sau unde exista alte animale de casa care sunt pradatori si ar putea ataca micutele innaripate.

Inmultire Determinarea sexului este foarte simpla.Masculul este intotdeauna mai viu colorat decat femela.Are ciocul de culoare rosu mai inchis.Se crede ca femelele isi aleg partenerul in functie de cat de aprins este la culoare.Masculii prezinta o pata portocalie sau castanie pe de o parte si cealalta a capului, dungi pe gat si o pata neagra pe piept, precum si pete albe pe fond maro sub aripi pe de-o parte si alta a corpului. 

Poate fi inmultita in orice luna a anului,are nevoie de un cuib acoperit,cu o singura intrare,interiorul ramane umbrit.Cuiburile de bambus impletit sunt cele mai folosite.Pot fi crescuti si in cuiburi de lemn precum perusii.Cuibul trebuie sa fie suficient de incapator ca sa nu cada puii.

Femela depune intre 4 si 6 oua pe care le clocesc ambii parinti timp de 12-14 zile.Puii ies la varsta de 3 saptamani din cuib si pot fi despartiti de parinti dupa varsta de 5-6 saptamani.