acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Diavolul tepos

Diavolul tepos este o soparla acoperita cu tepi, care traieste in zonele semi-desertice si desertice in centrul si vestul Australiei.Face parte din familia Agamidae.

        diavolul_tepos

Alimentatie: Diavolul tepos se hraneste cu furnici.Un singur diavol poate sa vaneze intre 400 si 500 de furnici pe zi, pe care le prinde cu ajutorul limbii lipicioase.

        

Comportament: In ciuda denumirii sale, diavolul tepos nu este periculos pentru om.Singurul pericol pe care il reprezinta aceasta reptila se adreseaza furnicilor.Tepii care ii acopera intreg corpul au rolul de aparare impotriva pradatorilor.Diavolul tepos este amenintat de pasarile de prada din desert si de alte reptile mai mari.

Spre diferenta de alte soparle, diavolul tepos nu isi pierde coada, ca mijloc de aparare.

        

Inmultire: Femelele depun in perioada septembrie-decembrie, intre 5 si 10 oua care eclozeaza dupa 100-120 de zile.

        

Speranta de viata: este cuprinsa intre 18 si 22 de ani.

Aspect si dimensiuni: Lungimea totala a corpului ajunge pana la 20 de cm.La ceafa, diavolul tepos are un cap fals, folosit pentru a deruta pradatorii.

Capul "adevarat" este mic, acoperit cu tepi si "coarne false", ochii sunt mici.Cornul improvizat reprezinta un mijloc de protectie.

        

Aspecte particulare: Roua formata peste noapte se concentreaza pe solzi si, atrasa de actiunea capilara desfasurata de-a lungul santurilor, sfarseste in gura soparlei, asigurandu-i necesarul de apa.