acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Vulpea Fennec

Vulpea Fennec sau vulpea deșertului

Vulpea Fennec este un mamifer nocturn omnivor de talie micã care face parte din familia canidae. Urechiile sale uriașe stârnesc râsul privitorilor.

Denumirea științificã a acestei specii este “vulpes zerda”.

            vulpe

Scurt istoricVulpea Fennec este originarã din Peninsula Arabicã și din deșertul Sahara. Ea este perfect adaptatã pentru viața în deșert, pe timpul zilei, când temperaturile devin insuportabile, vulpea stã ascunsã în galerii sub pamânt și iese doar seara pentru a se hrani.

Sunt niste animale foarte nostime, în unele parți ale lumii au fost rãspândite precum animale de companie, pe când în unele țãri comercializarea lor este interzisã.

            

PersonalitateVulpea Fennec este un animal foarte sociabil, în naturã conviețuiește în grupuri, atât femele cât și masculii împart aceeași locuințã.

In captivitate nu au probleme cu alte animale de casã, pe când în deșert erau vânate de cãtre alți prãdãtori mai mari. Totuși pot fi sperioase dacã nu au fost socializate pe când erau pui.

Au nevoie de o cușcã bine ingraditã, cu tavan fiindcã vulpile se pot cãțãra, iar pe jos trebuie turnat beton deoarece pot sapa vizuini și pot fugii.

            

Nutritie si suplimente alimentareVulpea fennec este omnivorã, se hrãnește atât cu produse de origine animalã cât și cu produse de origine vegetalã.

În deșert prind șoareci, insecte, pãsãri mici și reptile și uneori se hranesc chiar cu fructe si legume.

            

Crescute alãturi de om ele au fost hranite cu mâncare de câini și pisici dar doar produse de calitate, nu hranã ieftinã.

ÎnmulțireVulpea Fennec atinge maturitatea sexualã la vârsta de 9 luni, perioada de cãlduri este luna ianuarie, în care masculii devin foarte agitați și deseori se luptã pentru a câștiga dreptul la împerechere.

            


Gestația dureazã puțin peste 50 de zile. Puii se nasc într-o vizuinã la aproximativ 1 m sub pãmânt , complet dependenți de mama lor. Ei ies pentru prima datã la exterior dupa ce împlinesc 5 sãptãmâni. Vor explora împrejurimile pânã la varsta de 3 luni, dupã aceasta vârstã încep sã vãneze și treptat învațã sã se descurce singuri.

            

 

Aspect și dimensiuniVulpea Fennec este cea mai micã vulpe, înãlțimea rareori depãșește 30 cm iar greutatea variazã între 1 si 1,4 kg. Aspectul sãu haios este dat de urechiile uriașe care depãșesc 15 cm în lungime. Boticul este subțire si mic iar ochii sunt mari și rotunzi, privirea de pradator în fațã.

Blana este scurtã și mãtãsoasã, de culoare portocalie.

            

 

Media de viațã a vulpii Fennec crescutã în captivitate este de 12 ani, pe când în naturã media de viațã este mai mica datoritã prãdãtorilor.