acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Vulpea Fennec

Vulpea Fennec, vulpea desertului (Vulpes zerda)

Vulpea Fennec este un mamifer nocturn omnivor de talie mica care face parte din familia canidae.Urechiile sale uriase starnesc rasul privitorilor.

Denumirea stiintifica a acestei specii este “vulpes zerda”.

            vulpe

Scurt istoricVulpea Fennec este originara din Peninsula Arabica si din desertul Sahara.Ea este perfect adaptata pentru viata in desert, pe timpul zilei, cand temperaturile sunt insoportabile, vulpea sta ascunsa in galerii sub pamant si iese doar seara pentru a se hranii.

Sunt niste animale foarte nostime,in unele parti ale lumii au fost raspandite precum animal de companie,pe cand in unele tari comercializarea lor este interzisa.

            

Personalitate:Vulpea Fennec este un animal foarte sociabil, in natura convietuieste in grupuri, atat femele cat si masculi impart aceasi locuinta.

In captivitate nu au probleme cu alte animale de casa,pe cand in desert erau vanate de catre alti pradatori mai mari.Totusi pot fi sperioase daca nu au fost socializate cand erau pui.

Au nevoie de o cusca bine ingradita, cu tavan fiindca vulpile se pot catara,iar pe jos trebuie turnat beton deoarece pot sapa vizuini si pot fugii.

            

Nutritie si suplimente alimentare:Vulpea fennec este omnivora.Se hraneste atat cu produse de origine animala cat si cu produse de origine vegetala.

In desert prind soareci, insecte,pasari mici si reptile si uneori se hranesc cu fructe si legume.

            

Crescute alaturi de om ele au fost hranite cu mancare de caini si pisici dar doar produse de calitate, nu hrana ieftina.

InmultireVulpea Fennec atinge maturitatea sexuala la varsta de 9 luni.Perioada de calduri este luna ianuarie, in care masculii devin foarte agitati si deseori se lupta pentru a castiga dreptul la imperechere.

            


Gestatia dureaza putin peste 50 de zile.Puii se nasc intr-o vizuina la aproximativ 1 m sub pamant , complet dependenti de mama lor.Ei ies pentru prima data la exterior dupa ce implinesc 5 saptamani.Vor explora imprejurimile pana la varsta de 3 luni, dupa aceasta varsta incep sa vaneze si treptat invata sa se descurce singuri.

            

 

Aspect si dimensiuni:Vulpea Fennec este cea mai mica vulpe, inaltimea rareori depaseste 30 cm iar greutatea variaza intre 1 si 1,4 kg. Aspectul sau haios este dat de urechiile uriase care depasesc 15 cm in lungime.Boticul este subtire si mic.Ochii sunt mari si rotunzi, privire de pradator: in fata.

Blana este scurta si matasoasa,de culoare portocalie.

            

 

Media de viata a vulpii fennec crescuta in captivitate este de 12 ani pe cand in natura media de viata este mai mica datorita pradatorilor.