acasa ajutor contact

Anunturi animale

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Daunatorii agricoli

Daunatorii agricoli sunt fiinte care ataca plantele provocand pagube.

Combaterea prin metode biologice presupune utilizarea unor vietãþi (insecte, ciuperci, bacterii etc.) împotriva dãunãtorilor culturilor agricole ºi poate fi o alternativã la tratamentele chimice.
Sobolanii sunt mamifere rozãtoare ce fac parte din familia Muroidea, ordinul Rattus. Cei mai comuni sunt ºobolanul negru (Rattus rattus) ºi ºobolanul maroniu (Rattus norvegicus).Un ºobolan aproape 2 ani, timp în care consumã aproximativ 20 kg de cereale. Combinat cu rata de înmulþire foarte rapidã, o pereche de ºobolani împreunã cu toþi descendenþii lor pot consuma într-un an peste 15 tone de cereale.
Iepurele salbatic poate devenii daunator atunci cand se hraneste din culturi.Iepurii dauneaza atat cerearele (grau) cat si legumele (morcovi, varza).Iepurele salbatic devine daunator mai ales in timpul iernii, cand roade scoarta pomilor, astfel provocand uscarea acestora.Pentru combaterea iepurilor se pot folosi plase care le restrictioneaza accesul pe culturi sau in livezi.

Gândacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) este o insectã din ordinul coleopterelor, din familia chrysomelidelor, amplu rãspânditã la nivel mondial, asociatã cu locurile de culturã și de depozitare a cartofilor, asupra cãrora acționeazã ca un dãunãtor.
Musculita de seara (Trialeurodes vaporariorum) este foarte dãunãtoare mai ales pentru tomate, din cauza secreþiilor dulci pe care le depune pe frunze, constituind un mediu foarte propice pentru dezvoltarea fumaginei. Prezenþa acesteia perturbã creºterea plantei ºi depreciazã producþia.
Pãduchele cinerariilor (Myzus portulacae) trãieºte în colonii pe frunzele si florile multor plante de apartament.Când apare dãunãtorul se fac tratamente din 7 în 7 zile pânã la dispariþia acestuia.
Pãianjenul rosu (Tetranychus urticae) este un daunator periculos ce ataca atat plantele de apartament cat si culturile de legume din gradina, sere sau solarii, vita de vie si pomii fructiferi.