acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Protoptery

Un animalut timid isi face umila aparitie in climatul cald al Africii: Protoptery (Lungfish fish in engleza si Protopterus in latina).Specia este primitiva, veche de peste 390 milioane de ani, si se diversifica in 4 subspecii.

Protoptery este extrem de vechi, se poate considera cel mai vechi peste care face trecerea de la innot la mers.

Un aspect incredibil la acest peste este capacitatea de a avea o dubla respiratie, prin branhii si prin plamani, se considera a fi animalul care face trecerea de la respiratia acvatica la respiratia prin plamani.

         

Regn: Animalia

Increngatura: Chordata

Subincrengatura: Vertebrata

Clasa: Sarcopterygii

Subclasa: Dipnoi

          

Comportament: Daca este atacat se va apara, dar asta nu inseamna ca este un peste agresiv.De cele mai multe ori evita contactul cu oamenii.

         

Alimentatie: Hrãnindu-se pește, insecte, crustacee, viermi, moluște, amfibieni și material vegetal, pestele Lungfish este omnivor.

         

Inmultire: Instinctele acestui peste sunt foarte puternice, isi va proteja cuibul in fata oricarui pradator, musca chiar si omul.Curajul acestor parinti ne poate surprinde, si ne poate da o lectie.

Perioada de inmultire incepe odata cu sezonul ploios.Protoptery sapa o groapa in forma de potcoava, un adapost cu doua intrari in interiorul caruia depoziteaza ouale.

         

Aspect fizic: Pestele Protoptery are un aspect primitiv, se deplaseaza intr-un mod unic pe fundul apei, se spune ca deplasarea terestra porneste de la acesti pesti.Pielea este intunecata, imbracata intr-un strat de mucus protector.Innotatoarele se aseamana cu membrele animalelor terestre.

Corpul este vermiform, adica lung, cilindric.

Ochii sunt mici si expresivi, gura mare si rotunda.