Anunturi animale

Lipitan Lipizzaner

Lipițanul, este un cal de rasã strans asociat cu scoala spaniolã de cãlãrie din Viena, Austria, rasa fiind cunoscutã din sec. VI când s-a format prima herghelie in satul sloven Lipica. Strãmoșii calului Lipitan sunt recunoscuți din sec.VII, rezultati din cai iberici si alte rase de cai.

În sec. XVI casele regale de Austria si Spania au dorit crearea unui cal puternic, agil care sã fie folosit in aplicații militare, dresaj si echitatțe pentru nobili din Europa Centrala. Așa s-a nãscut rasa Lipițan prin aducerea in Austria a calului andaluzian care stã la baza formãrii Lipițanului, numele atribuit satului unde s-a format prima herghelie de cai din aceasta rasã.

In secolul al XVI-lea, in Europa existau douã principale rase de cai: rasa Pur Sânge Arab si caii spanioli (mai robusti si mai eleganti decat "Arabii", fãcându-i mai cautati de nobilii de la curtile regale). Familia Habsburg ocupa tronurile atât in Spania cât și in Imperiul Austriac, iar in 1562, imparatul Maximillian al II-lea a adus din Spania cai din rasa Andaluz si a format herghelia de la Kladrub. Rasa Lipițan s-a format dupã incrucișarea cailor din Peninsula Iberica, mai exact a variatiilor Andaluz si Lusitano (un mix intre caii portughezi si rasa Berber) si a exemplarelor autohtone, la herghelia din localitatea Lipizza, in Slovenia de azi.

De-a lungul secolelor, rasa a fost imbunãtãțitã prin incrucisarea cu Arabul Pur Sange si alte variatiuni din Europa Centrala (inclusiv din Transilvania). Astfel, astazi exista opt linii (dinastii) de Liipițan: Pluto, Conversano, Neapolitano, Favory, Maestoso, Siglavy - Capriola, Tulipan si Incitato. Primele exemplare de Lipitan au fost aduse in România in anul 1874, la Herghelia Sâmbãta de Jos - Fagaras, intr-o zona in care clima era asemanantoare cu cea din localitatea de origine. Astazi, caii din rasa Lipitan sunt crescuti, in Romania, intr-un efectiv destul de omogen, pentru a se evita consangvinizarea.

De la Lipica caii au fost evacuati de mai multe ori in decursul timpului datoritã rãzboaielor care au mãturat Europa si în care s-au pierdut multe exemplare de valoare. Ferma a fost reconstruita de mai multe ori dar a supraviețuit si astfel s-a mentinut si rasa de cai LIPITAN. Lipitanul a suferit o mare reducere a efectivului prin aparitia unei afectiuni virale in care au murit 48% din minjii existenti in herghelie, epidemie carea evoluat in 1983, de atunci incoace efectivul a crescut permanent, fapt datorat dezvoltarii unui nou centru veterinar care s-a preocupat in exclusivitate de starea de sanatate a cailor din rasa Lipitan.

Cai de rasa Lipitan

Astãzi, desș se gãseste in multe țãri din toatã Europa si America de Nord, rasa este relativ rarã, cu doar aproximativ 3000 cai înregistrati la nivel mondial. Numarul de mânji nascuți în fiecare an, este mic, dar datoritã crescãtorilor pasionați de aceasta rasã, ea se dezvoltã numeric si iși menține puritatea în aceași mãsurã pentru calitãțile rasei la dresaj, echitație si reprezentãrii Scoli de Echitație Spaniolã.


Caracteristici:

Înãlțimea Lipitanului este cuprinsã între 152-165 cm., are capul lung cu botul drept sau usor convex, maxilarul puternic, urechiile mici, ochii mari, gâtul robust si arcuit. Este un cal baroc cu piept larg si adânc, crupa musculoasã și mare, picioare puternice si musculoase, articulatii si tendoane puternice. Sunt caii cu activitate lungã si susținutã care efectueaza exercitii dificile de echitatie la scoala Spaniola de Echitatie si a caror longevitate este cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

CuloareLipitanul in mod obisnuit este de culoare alb gri, dar se mai întâlnesc și culorile negru sau roib. De obicei mânjii se nasc negrii si culoarea se deschide in fiecare an, fenomen ce se încheie intre 6 si 10 ani. Cu toate ca existã si alte culori in afara de gri, culoarea alb-gri este cea care caracterizeazã calul Lipitan.

Datoritã calitãților sale in dresaj si echitatie cat si ținutei elegante, a fost folosit de cãtre școlile de echitație cu traditțe, dar și in demonstratii, parade și filme.

Sursa: Gazeta de Agriculturã

Anunțuri promovate

Pui Akita Inu Japonez rasă pură Pui Akita Inu Japonez rasă pură

Pui Akita Inu Japonez, rasă pură, 2 masculi și o femelă, nascuti pe data de 29.10.2023, deparazitare interna, vaccin și carnet de sănătate la zi, pentru mai multe detalii contactați telefonic sau pagina de Facebook:Dumitrescu Eugen.

2300 RON

Mops catelusi frumosi (7 saptamani, disponibili intr-o sapt) Mops catelusi frumosi (7 saptamani, disponibili intr-o sapt)

5 catelusi superbi isi cauta stapani iubitori, fetite si baieti disponibili. Sunt deparazitati si vaccinati. Parintii au pedigree.

250 EURO

Motan British ,monta Motan British ,monta

Dețin un motan rasa British, vaccinat , caut partenera ,mai multe detalii la telefon

100 RON

Bulldog Francez exemplare deosebite Bulldog Francez exemplare deosebite

Sunteti in cautare de un Frenchie dar nu ati gasit catelusul mult dorit? La noi puteti gasi puiuti de bulldog francez , adorabili, iubareti, frumosi, sanatosi. Puiutii au 11 saptamani, vor veni cu carnet de sanatate, microchip, vaccinuri conform varstei. Puiutii sunt crescuti in casa, socializati cu alti caini si cu membrii familiei, atat adulti cat si copii. Cea mai minunata perioada a vietii voastre e pe cale sa inceapa! La noi va asteapta puiutul de Frenchie mult visat!

1500 RON

Akita Inu Japonez pedigree tip A Akita Inu Japonez pedigree tip A

Vand 1 femela rasă pură akita inu japonez, născută pe data de 26.11.2023, cu carnet de sănătate, vaccinată si deparazitată conform vârstei, din părinți cu pedigree. Tel 0752266800

1200 RON

Vanzare pui din rasa SAMOYED Vanzare pui din rasa SAMOYED

Oferim spre vanzare cățeluși de rasa pura Samoyed - Nascuti in data de 07.12.2023 - 2 masculi si 2 femele - Vacciunirile sunt facute la zi , deparazitați, cu carnet de sănătate . - Detinem ambii parinti cu PEDIGREE, masculul cu origini in Romania, iar femela cu origini din Bosnia, avand parinti campioni in Bosnia, iar bunicii fiind Campioni Mondiali in Siberia. - Fiind la al doilea cuib de pui nu s-a mai emis certificate de pedigree la cei actuali. Este deosebit de important pentru noi ca noua familie sa fie primitoare si iubitoare, sa aiba spatiu si timp sa isi dedice ingrijirii catelului. Momentan puii nostri sunt crescuti impreuna cu parintii lor in Muntii Apuseni, unde au o curte spatioasa de joaca, mancare de calitate si foarte multa atentie. Sunt extremi de iubitori, inteligenti si jucausi, fiind companionii perfecti pentru copiii de toate varstele, si in special familii care au casa cu curte. Siguranta, sanatatea si fericirea puiutilor nostri este pe primul loc, nu banii, as

2200 RON

 Cățeluși Chow Chow de vânzare Cățeluși Chow Chow de vânzare

Blănoșii mei mici și superbi, rasa Chow Chow, în vârstă de 2 luni, deparazitați și vaccinați, pregătiți pentru a face parte dintr-o nouă familie iubitoare! Preț - 2500 lei, negociabil

2500 RON

Lebede negre si rate exotice de vanzare Lebede negre si rate exotice de vanzare

De vanzare , lebede negre 1 pereche + 1 mascul , 1 pereche rate mandarine , 2 rate mandarine albe femele , 1 pereche rate caroline , 1 mascul de rata carolina argintiu , 2 masculi de rata micul atlantic , 1 pereche de rate fluieratoare de chile , 1 pereche de rate verzicolor , 1 pereche de fluiratare orange , 2 perechi de rate salbatice si .

600 EURO

Obține vizibilitate mai mare Folosește promovarea VIP să ai anunțul promovat pe prima pagină

Vezi mai multe detalii