Soparlele din genul basiliscus se aseamana morfologic cu iguanele, sunt omnivore si traiesc in America Centrala.
Genul Basiliscus cuprinde 4 specii
Common basilisk - Basiliscus basiliscus
Western basilisk - Basiliscus galeritus
Green basilisk, Plumed basilisk - Basiliscus plumifrons
Brown basilisk - Basiliscus vittatus
Comportament: Basiliscus basiliscus este denumit popular "soparla lui Hristos".Este capabil sa se deplaseze pe suprafarata apei atunci cand se afla in pericol.Alearga pe apa atunci cand este in viteza maxima, dupa ce va incetini viteza soparla se va scufunda si va innota ca o soparla normala.Aceste soparle,sub apa isi pot tine respiratia pana la o jumatate de ora.
Alimentatie: Basiliscus basiliscus sunt omnivori, hranindu-se cu frunze verzi, o cantitate mica de legume, insecte (rame, larve de greieri, gandacul de faina), melci si broaste mici.
Inmultire: Soparlele din genul basiliscus ating maturitatea dupa 2 ani.Momentul imperecherii dureaza pana la 25 de minute.Dupa 2 saptamani de la imperechere femela depune in medie 15 oua.
Aspect si dimensiuni: Lungimea totala a corpului cu tot cu coada este cuprinsa intre 60 si 90 de cm.Coada are o lungime ce reprezinta 2/3 din lungimea corpului.
Aspectul difera de la o specie la alta.Common basilisk este de culoare maronie.Green basilisk are pielea verde stralucitoare.Toate soparlele din acest gen au in crestetul capului o prelungire sub forma de con, si pe spate o prelungire a crestei care ajunge pana la coada.Aceasta creasta face ca soparla sa para mai mare decat este si e un mecanism de aparare pentru a intimida pradatorii.