acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Leul alb

Leul alb, Panthera leo krugeri este o subspecie a leului african, care poate fi vãzut ocazional în rezervațiile Africii de Sud. Este crescut mai ales în captivitate și multe grãdini zoologice din întreaga lume fac eforturi pentru creșterea și înmulțirea lui.

Locuitorii savanelor din Africa de Sud venereazã leii albi considerandu-i fiinte divine. Din pãcate mai exista doar în jur de 500 de exemplare de lei albi, care trãiesc majoritar în captivitate.

           

Gena recesivã este responsabilã pentru apariția blãnii albe la puii de leu. Leii albi nu suferã de albinism, spre diferențã de exemplarele albine cãrora le lipsește pigmentul de culoare, avãnd ochii roșii și pete rozalii, leii albi au ochii albaștri, pete de culoare închisa în spatele urechiilor și pe pernițele labelor și un contur închis al ochilor.

            

Alimentație: Carnivor feroce, preferã antilope si alte ierbivore mari.

            

Istoric: În Timbavati leii albi au fost vãzuți pentru prima data în 1928, și mai tarziu pe la începutul anului 1940.

In parcul national Kruger a fost gãsit un grup de lei albi, în anul 1959. O leoaicã albã numitã Phuma a fost omorâtã de cãtre vânãtori când avea 2 ani, și pielea ei vândutã în orașul Sabi. Leoaica fusese observatã prima datã în 1976.

Primii lei care s-au nãscut în afara Africii de sud sunt 3 pui albi, în 1980 la grãdina zoologicã King Kong Zoo din orașul Tampa SUA.

Ultima apariþie a unui leu alb în naturã a fost în anul 1994. Teoretic, de atunci leii albi au dispãrut.

            

Aspect și dimensiuni: Blana leului alb este catifelatã și deasã, colții acestuia sunt puternici si bine ascuțiți, ochi albaștri. Blana albã le-a adus leilor din libertate un mare dezavantaj, putând fi observați ușor de catre pradã, succesul la vanatoare fiind astfel extrem de scãzut.

Dimensiunile sunt egale cu cele ale leului de culoare normalã, înãlțime 100-120 cm pentru masculi și pânã la 110 cm pentru femele. Greutatea medie este cuprinsã între 130 și 150 kg, însã au existat și masculi care au depãșit 250 kg.