acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Fossa

Fossa este cel mai mare mamifer carnivor care trãiește în Madagascar. Face parte din familia Eupleridae, iar numele sãu științific este "Cryptoprocta ferox".

              poze fossa


Fossa este la fel de activ pe timpul zilei cât și pe timpul nopții.
Astãzi existã pânã în 3.000 de exemplare de Fossa in viațã, iar specia este declaratã pe cale de dispariție.

        
Alimentatie: Aceste animale trãiesc de obicei pe sol, dar se cațãrã în copaci pentru a vâna lemuri.

 Își omoarã victimele mușcându-le de cap, în timp ce le ține cu labele din fațã.

Fossa se hrãnește cu mamifere mici, reptile, pãsãri și uneori insecte.

         
Aspect: Fossa pare un leu sau o puma în miniaturã. Urechiile sunt rotunjite, botul este puțin alungit, coada este de aproape aceeași lungime cu corpul. Picioarele din spate sunt mai mari decât cele din fațã.
Pãrul este scurt, de culoare roșiaticã, pe spate mai întunecatã. Animalul calcã cu toata laba, precum un urs.

         

Dimensiuni: Fossa cântarește în medie 6,5 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele. Lungimea corpului din cap pânã în coadã este de 70-80 cm, fãrã a include coada, care are peste 60 cm, lungimea totalã fiind de aproximativ 130-140 cm. 

Înmulțire: Puii au la naștere maxim 130 de grame, ei sunt complet dependenți de mama lor. Pânã la 13 zile de viațã sunt nevãzãtori. Femelele iși alãpteazã puii pânã la vârsta de 4 luni.

       

Speranța de viațã: in captivitate este cuprinsã între 14 si 21 de ani.