acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Fazanul auriu

Fazanul auriu este o specie de pasari care face parte din familia Phasianidae.Denumirea in latina a speciei este Chrysolophus pictus.

Desi este cel mai mic fazan, este o specie apreciata pentru penajul masculului, deosebit de colorat.

Daca cautati fazani de vanzare, fazanul auriu este specia potrivita, in Romania exista si este disponibila pentru vanzare.

         

Regn: Animalia

Increngatura: Chordata

Clasa: Aves

Ordin: Galliformes

Familia: Phasianidae

Gen: Chrysolophus

         

Istoric: Tara de origine din care provine specia de fazan auriu este China.Sunt pasari frumoase, cu rol ornamental, dar uneori pot devenii si pasari de curte.

In ciuda domesticirii, locul fazanilor este in natura, si se gasesc liberi in tara lor natala din Asia.Fazanul auriu a fost adus pentru prima data in Europa la sfarsitul secolului XIX.

Astazi este raspandit si in Europa Centrala.Exista o populatie de peste 10.000 de indivizi care traiesc in libertate in Marea Britanie.

Poate fi vazut in libertate si in unele zone din Scotia si Anglia.

          

Comportament: Fazanul auriu nu poate zbura, se deplaseaza doar pe sol in cautarea hranei.Este o pasare solitara, cu exceptie in perioada de imperechere.In salbaticie, ei pot fi localizati pe pasune, nu se gasesc in padure.In China, traiesc la altitudini de peste 2.000 de metri.

         

Alimentatie: Meniul fazanului auriu este compus dintr-o gama variata de alimente.Mananca fructe,seminte,frunze,insecte,amfibieni si alte nevertebrate mici.

         

Inmultire: In sezonul de imperechere masculii emit un sunet ascutit, asemanator cu aerul sub presiune care iese dintr-o anvelopa.In luna martie, masculii sunt mai agitati si apar luptele pentru cucerirea femelelor.Masculii sunt poligami (se imperecheaza cu 3-4 femele).Femela depune intre 5 si 15 oua care eclozeaza dupa 25 de zile.Puii parasesc cuibul la 14 zile de viata, dar raman pe cont propiu doar dupa varsta de 4 luni.Cea mai apropiata specie este Fazanul de diamant (Chrysolophus amheristiae) cu care, fazanul auriu se poate imperechea si da nastere unor pui fertili, care la randul lor, pot avea urmasi.

          

Aspect fizic: Masculul este stralucitor colorat, pe cand femela este cenusie.Capul masculului este galben luminos, corpul este acoperit de pene de culoare rosie, iar spatele este captusit cu albastru.Coada este lunga, inchisa la culoare.

         

Dimensiuni: Greutatea medie a unui adult este 700 gr.Anvergura aripilor: 65-75 cm.Femela este mai mica (are o lungime medie de 70 cm).Masculul ajunge pana la 90 cm (cu tot cu coada).