acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Okapia

Girafa de padure (okapia)

Girafa de pãdure sau pe scurt okapia, este un mamifer de talie medie din familia Giraffidae. În prezent existã aproximativ 15.000 de exemplare pe glob. 

            

Origine: Girafa de pãdure a fost descoperitã în Africa Centralã. La început, rudele okapiei se gãseau pe coasta Marii Mediterane, pânã în India și China. Astãzi este localizatã doar în centrul Africii.În anul 2006, dupã ce timp de 50 de ani specia nu a mai fost vãzutã în sãlbãticie, s-a reușit redescoperirea Okapiei pe malul fluviului Congo.

            

Aspect si dimensiuni: La prima vedere Okapia, un animal surprinzãtor, dã impresia unei îmbinãri între 3 specii, zebra, cal si girafã. Are gâtul lung, precum girafa, dungi în regiunea posterioarã precum zebra iar forma capului aduce aminte de cal.
Okapia are pãrul scurt, mãtãsos, de culoare maro ciocolatiu, cu o tentã roșiaticã.
Coada are o lungime de 40 cm.
Înãltimea okapiei este de 160 cm, iar lungimea de la cap pana la coadã este de 2 metri.
De obicei femelele sunt mai mari decat masculii.

             

Personalitate:
Girafa de padure Okapia are un caracter sperios, neîncrezãtor. Se teme de oameni, mai ales daca îi întâlnește pentru prima datã. Sunt foarte greu de crescut în captivitate, este o specie foarte sensibilã.

                 
Nutriție:
Ca și girafele, okapia se hrãnește cu frunze. Dieta conține de asemenea diferite ierburi, ciuperci, ferigi si fructe. Limba este atat de lunga încât iși pot atinge ochii cu ea. Aceasta reprezintã o adaptare pentru mediul de viata în care traiește, și mai ales, pentru hrana pe care o are la dispoziție. Cu o limbã agilã okapia ajunge mai ușor la frunzele greu accesibile.

            

ÎnmulȚire: Spre deosebire de girafe, okapia nu traiește în grupuri. Numai în sezonul de împerechere formeazã perechi. Gestația dureazã în medie 15 luni.

           ț