acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Pestele zburator

Peștii zburãtori pot sta în aer pânã la 45 de secunde, parcurgând distanțe de aproape 400 de metri, cu viteze de peste 40 km/h.

Existã aproximativ 40 de specii de pești zburãtori care aparțin familiei Exocoetidae.

               

 

Unele autoritãți au interzis prinderea unor specii de pește zburãtor, dar din pãcate se continuã pescuitul ilegal al acestor specii. Creșterea și reproducerea peștilor zburãtori în captivitate este foarte dificilã, chiar aproape imposibilã, majoritatea dintre ei mor daca sunt ținuți în acvarii.

               

Aspectul acestui pește este uimitor, dã impresia unei combinatii între pasãre și pește. Aripioarele pectorale s-au transformat de-a lungul timpului în aripi mai mari, capabile sã susținã peștele în timpul unei sãrituri din apã, putand sã planeze cu ușurințã aproape de suprafața apei. Peștii zburãtori au dezvoltat aceastã capacitate pentru a putea scapa când sunt atacați de cãtre altã specie de pește mai mare.

Sunt niste pești lungi, aripioarele improvizate mãsoarã 60% din lungimea totalã a corpului.

Capul este rotund, cu bot scurt, asemãnãtor cu o broascã.

Coada peștisorilor este ascuțitã.

               

 

Cea mai cunoscutã specie este peștele rândunicã (Exocoetus volitans), un pește pelagic, de dimensiuni reduse. Acesta trãiește în Mediterana și nu depãsește 50 cm.

               

Peștele zburãtor este consumat în special în Japonia, unde este considerat o delicatesã. Datoritã pescuitului excesiv multe specii de pește zburãtor se aflã pe cale de dispariție.