acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Pestele zburator

Pestii zburatori pot sta in aer pana la 45 de secunde, parcurgind distante de pina la 400 de metri, cu viteze de peste 40 km/h.

Exista aproximativ 40 de specii de pesti zburatori care apartin familiei Exocoetidae.

               

 

Unele autoritati au interzis prinderea unor specii de peste zburator, dar se continua pescuitul ilegal al acestor specii. Cresterea si reproducerea pestilor zburatori in captivitate este foarte dificila, chiar imposibila, multi dintre ei mor daca sunt tinuti in acvarii.

               

Aspectul acestui peste este uimitor, da impresia unei combinatii intre pasare si peste. Aripioarele pectorale s-au transformat de-a lungul timpului in aripi mai mari, capabile sa sustina pestele in timpul unei sarituri din apa, putand sa planeze cu usurinta aproape de suprafata apei.Pestii zburatori au dezvoltat aceasta capacitate pentru a putea scapa cand sunt atacati de catre alta specie de peste mai mare.

Sunt niste pesti lungi, aripioarele improvizate masoara 60% din lungimea totala a corpului.

Capul este rotund,cu bot scurt, asemanator cu o broasca.

Coada pestisorilor este ascutita.

               

 

Cea mai cunoscuta specie este pestele randunica (Exocoetus volitans), un peste pelagic, de dimensiuni reduse. Acesta traieste in Mediterana si nu depaseste 50 cm.

               

Pestele zburator este consumat in special in Japonia unde este considerat o delicatese. Datorita pescuitului excesiv multe specii de peste zburator se afla pe cale de disparitie.