acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Babuin Papio

Specia de Babuin sau pavian (Papio) este o maimuțã africanã care face parte din familia Cercopithecidae. Sunt recunoscute 3 subspecii de babuin: Papio Cynocephalus cynocephalus, Papio Cynocephalus ibeanus și Papio Cynocephalus kindae. Cele 3 subspecii sunt deosebite de tipul de pãr, forma cozii și dimensiunea lor, cea mai micã specie fiind Papio Cynocephalus kindae. În Egipt, babuinul era considerat animal de companie.

Principalii dușmani al babuinilor sunt oamenii și leoparzii, ei mai sunt amenințați și de șacali, hiene și lei.

        

Comportament: Babuinii trãiesc în grupuri bine ierarhizate, formate din 20-100 de exemplare. Masculii sunt agresivi, deseori se luptã între ei pentru teritorii și pentru femele. Legãturile sociale sunt întarite de curãțirea reciprocã a blãnii, babuinii petrecând cea mai mare parte a zilei deparazitându-se unii pe alții.

        

Alimentatie: Pentru a se hrãni, babuinii se deplaseazã în grup. Au un comportament alimentar omnivor, se hrãnesc cu fructe, frunze, semințe dar si cu nevertebrate, insecte, reptile, rozãtoare și pãsãri.

Babuinii își mãnânca chiar și rudele, adicã alte primate de talie micã din speciile Chlorocebus aethiops sau Galago senegalensis.

         

Înmulțire: Femela aduce pe lume un singur pui, dupa o gestație cuprinsã între 160 și 180 de zile.

         

Aspect și dimensiuni: Masculii ajung la 25 kg, în timp ce femelele au aproximativ 15 kg, acest standard diferã de la o specie la alta. Babuinul este o primatã cinocefalã, adica are botul alungit, asemeni câinelui, maxilare puternice, cu buze proeminente, blana stufoasã și coada scurtã. Face parte din grupul catarinienilor.

        

Speranța de viațã: cuprinsã între 20 și 29 de ani.