acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Pur sânge arab

Pur sângele arab este cea mai veche rasã de cabaline, care stã la baza perfecționãrii celorlalte rase. Acest nobil cal îmbinã un corp puternic și rezistent cu toatã inteligența cabalinã și un temperament vioi.

             

Istoric: Zona de proveniențã a rasei este peninsula arabã. Profetul Mahomed (572-632 e.n) specificã în Coran cã cine se îngrijește de aceastã rasã de cai va avea accesul în paradis. Interesul pentru aceasta rasã a crescut semnificativ încã din secolul VII. Condițiile aspre din deșert au permis supraviețuirea doar a celor mai puternice exemplare, astfel rasa de cai pur sânge arab este una dintre cele mai rezistente și perfecționate.

 

Comportament: Calul pur sânge arab este foarte blând, tolerant, dar în acelasi timp are un caracter vioi si curajos. Nu este ușor de intimidat și depãșește orice obstacol. Se preteazã pentru sarcini grele, este un cal excelent de povarã, dar nu este exclus pentru cãlãrie, divertisment și dresaj.

          

Înmulțire: Rasa arabã este foarte rentabilã pentru cã pot fi înmulțiți imediat dupã 2 ani, gestatia dureaza 11 luni, se naște în general un singur pui. Imediat dupã naștere, puiul poate alerga iar la câteva ore deja poate alerga! Acest instinct comportamental este folositor cailor pentru a evita prãdãtorii ce pândesc nou-nascuții.

 

Alimentație: Dupã condițiile aspre din desert, unde hrana se gãsea cu mare dificultate, rasa arabã a devenit nepretențioasã, nu face mofturi la mancare, poate fi întreținut usor cu furaje clasice, foioase dar și granule etc.

                 

Aspect și dimensiuni: Calul pur sânge arab are un corp puternic, musculos dar atletic și corect proporționat. Capul este mic, silueta compactã îi permite calului sã alerge la o vitezã de peste 70 km/orã. Aceastã rasã este de talie înaltã are în medie 160 cm. Pãrul se prezintã în mai multe varietați de culoare, de la alb, crem pânã la culori mai închise, cenușiu, maro și negru.