acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Persana

Persana este un ghemotoc de blana tare indragit, cu fata turtita, corp masiv si blana lunga.Pisica persana are atatea calitati incat a devenit cea mai cautata rasa la nivel mondial.Peste 40% din cei care doresc sa achizitioneze o pisica se gandesc la o persana.Totusi, si pisica persana prezinta multe dezavantaje, iar stapanul trebuie sa aiva suficient timp disponibil pentru a se ocupa de ea.

        

Istoric: Persana este originara din Persia (actualul Iran).Rasa a patruns in Anglia in secolul al XVII-lea.

        

Personalitate: Unele pisici din aceasta rasa au un caracter vioi, sunt foarte active si interesate de tot ce se petrece in jur.Pisicile mature sunt mai calme, dar dornice de afectiune.Au nevoie de toata atentia stapanului si de multa afectiune, pentru a dezvolta un caracter prietenos.Motanii sunt teritoriali.Pentru a convietuii fara probleme cu copii mici si cu alte animale trebuie sa creasca alaturi de ei.O pisica adulta se adapteaza mai greu la schimbari.

        

Alimentatie: Rasa persana tinde spre obezitate iar pisicile supraponderale au nevoie de o dieta speciala.Puii au nevoie de 4-5 mese pe zi si adultii au nevoie de 3 mese pe zi.

        

Inmultire: Daca pisicile nu se cunosc, cel mai bine este sa fie adusa femela in locuinta masculului, si nu invers.Daca masculul nu cunoaste casa va fi mai interesat de explorarea locuintei decat de femela.Pentru a devenii mama, o pisica persana trebuie sa aiva cel putin 18 luni implinite.La o fatare, se nasc intre 2 si 6 pui.

        

Aspect si dimensiuni: Persana este o rasa de talie mare.Greutate medie: 6 kg.Femela este mai mica decat masculul.Pisica persana trebuie sa aiva intotdeauna botul turtit.Nu exista persana cu bot normal! Corpul este bine impartit in proportii, urechiile mici, blana lunga si deasa.

        

Ingrijire: Pisicile persane au nevoie de mult spatiu, si trebuie sa faca miscare regulat.Pe timp de vara au nevoie de un spatiu racoros si de apa proaspata.Parul trebuie pieptenat zilnic si li se face baie odata pe saptamana - odata pe luna.Ochii trebuie curatati zilnic cu ser fiziologic sau apa fiarta si racita.

        

Sanatate: Sunt necesare minim 2 vizite la veterinar pe an.Persanele pot suferii de PKD (rinichi polichistic).Parazitii intestinali provoaca probleme grave pisicilor, pentru a prevenii aceste probleme pisica trebuie deparazitata de 3-4 ori pe an.

Speranta de viata: o pisica care este ingrijita corespunzator poate traii pana la 16 ani.