acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Sphynx

Sphynx este o rasa care atrage atentia in mod deosebit prin aspectul sau neobisnuit, nu are par.Astazi, exista foarte putine exemplare din aceasta rasa iar achizitia uneia poate fi foarte scumpa (peste 1000 Euro).Pisica Sphynx are un caracter prietenos si poate fi partenerul ideal pentru cine doreste o comoara din lumea felinelor.

         

Istoric: Mutatia pisicilor fara par a aparut foarte des de-alungul timpului, dar doar in ultimii 100 de ani, aceste pisici au fost luate in evidenta si a inceput selectia artificiala si inmultirea lor.

Pisica fara par a inceput sa capteze atentia crescatorilor dupa anul 1960, in Canada, atunci cand s-a nascut un pisoi fara par dintr-o pereche de pisici cu par scurt.Dar aparitia rasei Sphynx a avut loc in 1975, cand o pisica cu par scurt a dat nastere la 2 pisoi fara par (in doua cuiburi diferite).Puii au fost cedati crescatorului Kim Mueske, din Oregon, care i-a crescut pentru formarea rasei Sphynx.

                

Personalitate: Sphynx este o pisica calma, atunci cand este adulta este mai linistita iar puii sunt pusi pe joaca si alergat dar nu sunt rebeli.Au nevoie de multa atentie, mai ales in prima etapa a vietii.Pentru a putea convietuii cu alte animale trebuie sa creasca impreuna de la varste mici.Sunt pisici active, se simt bine in prezenta copiilor.

                 

Alimentatie: Pisicile din aceasta rasa au nevoie de hrana bogata in proteine.Aceasta va contine peste 50% carne.

        

Aspect si dimensiuni: Sphynx este o rasa de talie mica-medie.Un adult are intre 4 si 5 kg.Pielea lor are o usoara pliere (riduri), mai ales cand sunt mici .Capul nu este foarte mare in raport cu corpul, urechiile sunt mari, fruntea usor dreapta.Corpul este foarte musculos, gatul bine prins in trunchi, picioarele lungi, lafel si coada.

       

Intretinere: Rasa Sphynx traieste cel mai bine in casa, ferita de pericole.Desigur, poate traii si la curte, dar pe timp de iarna cand temperaturile scad la extrem sau vara cand este foarte cald, pisica trebuie protejata, cel mai bine este sa stea in casa in perioadele cu temperaturi extreme.

Nu au nevoie sa li se faca baie prea des,este suficient odata la 3 luni.Igiena ei este foarte simpla, i se pot taia unghiile cand considerati, dar daca nu aveti experienta cereti sfaturile unui profesionist.Daca unghiile nu o deranjeaza pe pisica mai bine nu le taiati.

        

Sanatate: Un pisoi vaccinat si deparazitat la zi va fi sanatos.Rasa Sphynx este in general rezistenta.Aveti foarte multa grija daca apar iritatii ale pielii.Pisica este mai sensibila la frig si la cald, deoarece ii lipseste parul.Lacrimarea ochilor in exces ar trebuii sa aduca un semn de intrebare.Daca observati diferente in comportamentul pisicii sau in corpul ei (pe piele, la ochi) vizitati un veterinar.

Masculii sunt predispusi la probleme urinare.

Speranta de viata: in medie 12 ani.Exista si exemplare mai longevive care traiesc 14-16 ani.