acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Dasyurus viverrinus

Dasyurus viverrinus este un mamifer mic, locuitor al Tasmaniei, aparține familiei marsupialelor carnivore. Mai este denumit și ca pisica marsupialã sau dihorul marsupial.

Pânã la începutul anului 1960 era rãspandit în tot sud-estul Australiei, dar nu a putut concura cu câinii, vulpile și pisicile locale lor și a disparut. Acum se gãsește doar în Tazmania.

            

Regn: Animalia

Încrengãtura: Chordata

Subîncrengãtura: Vertebrata

Clasa: Mammalia

Subclasa: Theria

Familie: Dasyuridae

            

Alimentație: Obiceiurile alimentare îi permit sã aleagã dintr-o gama variatã de optiuni. Se hrãneste în principal cu insecte, dar poate sa prindã chiar și rozãtoare mici și iepuri. Nu va refuza nici o ocazie sã se hrãneasca chiar și  cu hoituri sau materii vegetale.

            

Înmulțire: Femelele intrã în cãlduri în lunile iunie-iulie (iarnã în Australia). Gestația dureazã 21 de zile și femela naște odatã pe an peste 30 de pui, dar având doar 6 mameloane supraviețuiesc doar puii care ajung sã se hrãneascã. Pânã la vârsta de 10 saptamani puii sunt purtați în marsupiu, dupã care sunt mutati in cuib ulterior puii sunt înțãrcați pe la 4-5 luni.

            

Aspect și dimensiuni: Dasyurus viverrinus cântarește aproximativ cât un iepure pitic, având între 0,7 si 1,5 kg. Lungimea corpului este cuprinsã între 35 și 45 cm iar coada are peste 20 cm.

Dasyurus viverrinus poate fi deosebit usor de Dasyurus maculatus pentru cã nu are pete pe coadã.

Este asemanator cu o vulpe, are boticul subțire și urechile ascuțite, iar coada este lungã și stufoasã.