acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Cimpanzeul

Exista în lume douã specii de maimuțe Pan, familia hominidelor, ordinul primate: Cimpanzeul comun(Pan Troglodytes) și Bonobo(Pan Paniscus) ambele trãind în Africa.

Diversitatea geneticã, în populații, al fiecãrui cimpanzeu este mult mai mare decat a persoanelor care locuiesc în diferite parți ale globului, spun biologii.

        

Personalitate: Cimpanzeul poate deveni agresiv fațã de om, însã majoritatea cimpanzeilor orfani care au fost crescuți de om și sunt obișnuiți de mici cu prezenta lor, socializeazã foarte bine cu aceștia. Cimpanzeii masculi sunt periculoși pentru om deoarece sunt teritoriali.

Cimpanzeul este un animal foarte sociabil, locuiește în grupuri mari. Preferã sã se deplaseze prin copaci în cãutarea hranei dar când este nevoit se deplaseazã și pe sol.

Când cimpanzeii sãlbatici întalnesc oameni, de obicei fug panicați.

Centrul de cercetare a animalelor sãlbatice din Japonia a descoperit cã cimpanzeii se ajutã între ei chiar dacã nu primesc nimic in schimb, daca membrii grupului le cer ajutorul.

        

Reproducere: Cimpanzeii se împerecheazã în orice perioada a anului. Durata ciclului menstrual este de 35-45 zile, din care șase zile reprezintã perioada de fertilitate.

Femela are un singur pui la o fãtare dupã o gestație care dureazã 230 de zile. O femelã are pui odata la 5 ani. Cimpanzeii ajung la maturitate dupa vãrsta de 9 ani.

Speranța de viațã a cimpanzeilor este 50 de ani (în libertate trãiesc în medie 40 de ani, iar in captivitate pot depãși 60 de ani)

Alimentație: Cimpanzeul este omnivor, mãnâncã atat produse vegetale cât și carne.

Se hrãnesc în general cu fructe, ierburi, frunze dar nu se dau înapoi în a vâna și insecte (cel mai des furnici), mici nevertebrate și pãsãri. Sunt dese cazurile când atacã și se hrãnesc cu alte primate.