acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Rottweiler

Utilitar, elegant, inteligent, puternic...ar fi atâtea de spus despre aceasta rasã încat este chiar foarte greu de descris într-o singurã paginã.

Rottweiler îmbinã calitãțile tuturor raselor, totul este perfect la el: temperamentul, talia, aspectul…Însa nu vã grãbiți sã achiziționați aceastã rasã dacã va aflați la primul caine, este bine de știut cã rottweilerii sunt câini foarte dominanți și nu sunt alegerea perfectã pentru persoanele care trateazã câinele ca pe o jucarie.

Deținerea unui rottweiler implicã multã responsabilitate din partea stãpânului, inclusiv legislativ, trebuie sa fiți bine informat referitor la legile cu privire la deținerea unei rase care face parte din categoria câinilor periculoși, referitor la regiunea în care locuiți.

            

Scurt istoric: Zona geograficã unde se aflã originea rasei rottweiler este Peninsula Apennina, ocupata în prezent de statele Italia, San Marino și Vatican. 

Au aparut pentru prima data în Roma, folosiți pentru pãzirea turmelor, ceea ce inseamnã cã inițial rottweiler a fost un câine ciobãnesc.

În piețele vremii, stãpânii pãstrau pungile cu bani legate de zgarda câinilor, preferabil din rasa rottweiler, astfel era mai puțin probabil sã fie jefuiți, deoarece aspectul acestui câine masiv intimida tâlharii.

           

Sunt câini foarte puternici, pentru asta au mai fost folosiți pentru transportul în cãrucioare a bagajelor mai grele a stãpãnilor sãi.

Rottweiler a fost ales de catre romani pentru a devenii luptatori: erau folositi pentru lupte in arene impotriva altor caini sau chiar oameni (pentru divertisment) si mai erau folositi precum gladiatori in razboaie, romanii isi aparau cainii la razboi,de cainii adversarilor, folosind o zgarda acoperita de tepi din metal.

          

Rottweiler a fost transmis in toata Europa, si mai tarziu in celelalte continente, unde apreciat de crescatori, a fost inmultit, ajungandu-se in zilele noastre la un numar foarte mare de exemplare.Este una dintre cele mai raspandite rase pe glob.

          

Personalitate: Rottweiler a fost gresit catalogat precum o rasa foarte agresiva.Vina raspandirii acestei mentalitati referitoare la rasa o au numai cei care i-au antrenat pentru lupte cu alti caini.

Rottweiler este un caine ascultator, invata repede, a fost folosit chiar si de unitatile de politie si jandarmerie.

          

Rottweiler nu este foarte agresiv, nu ataca fara sa fie provocat, dar totusi are un temperament dominant,si este suficient de puternic incat sa fie considerat caine periculos.Din acest motiv, nu incercati niciodata sa dezvoltati latura agresiva a acestei rase, nu ii antrenati pentru lupte.Nu izolati cainele, mai ales cand este mic.Crescut alaturi de familie, copii si alte animalute de casa, rottweiler devine un companion ideal,calm si protector al casei.Pentru a obtine un caine echilibrat, trebuie crescut

intr-un ambient familial, plin de dragoste dar in acelasi timp si de autoritate, cainele trebuie sa aiva clar ce ii este permis si ce ii este restrictionat.

 Dresajul incepe de la varste fragede, chiar de la 3 luni,dar comenzile de baza le invata mai tarziu,dupa 6 luni.

           

Este un caine jucaus, foarte activ, nu o duce bine intr-un spatiu inchis, intr-un apartament sau intr-o garsoniera, cel mai bine se va simti la curte,cu spatiu suficient de alergat.

Totusi primele variante nu sunt complet excluse, daca este scos de minim 2 ori pe zi la plimbare pentru a-si descarca energia, poate convietuii in apartament si nu distruge mobilierul si celelalte bunuri din casa.

Este un caine de paza excelent, nu latra fara motiv.

 

Nutritie si suplimente alimentare: Rottweiler este o rasa care tinde spre obezitate, cu o dieta inadecvata cainele poate avea probleme de sanatate. 

 

Un pui de rottweiler pana la varsta de 5 luni are nevoie de 4-5 mese pe zi, masa de dimineata (la 08.00) este foarte importanta, ultima masa o primeste seara,la 20.00-22.00 si 2-3 mese in timpul zilei, in acelasi interval de ore.

Dupa 5 luni se poate renunta la 1-2 mese din timpul zilei, cainele ramanand sa primeasca 3 mese pe zi.Dimineata, la pranz, si seara.

 

Meniul trebuie sa cuprinda, la cel putin 1 sau 2 mese pe zi, carne, nu uitati ca este un mamifer carnivor.Evitati carnea grasa de porc (nu le este deloc benefica) si carnea de peste (daca acesta contine oase subtiri cu care cainele se poate inneca).

 

Necesarul zilnic de proteine il poate acoperii hrana uscata pentru caini pe care o gasiti in cele mai multe magazine alimentare si mixte.

Insa nu este bine sa abuzati cu boabele uscate, un caine hranit numai cu boabe nu va fi un caine sanatos.

Un rottweiler trebuie hranit si cu legume si cereale, cele mai bune sunt orezul si morcovul, fiert,cu cateva bucati de carne sau oase de vita.

Cainele mai poate primii paine si mancare gatita,dar tine-ti cont ca nu orice mancam noi poate manca si cainele.Unele alimente care se regasesc in meniul oamenilor sunt toxice pentru cainii printre ele, cafeaua, ciocolata si alte dulciuri.

Rasa rottweiler nu are nevoie de multe suplimente alimentare, puilor aflati in crestere nu le-ar prinde rau niste vitamine, iar femelele gestante si cele care alapteaza au nevoie de calciu, dar nu in exces.

Speranta de viata a rasei este de 13-14 ani

Inmultire: Cainii rottweiler sunt usor de inmultit.Femela este apta pentru reproducere dupa varsta de 2 ani,iar masculul dupa 1 an jumate (sunt fertili cu mult inainte,chiar dupa varsta de 7 luni,dar nu este recomandata inmultirea decat dupa varstele mentionate).

Masculul este disponibil in orice perioada, iar femela din aceasta rasa intra in calduri de doua ori pe an, intr-un interval de 6-8 luni.

Gestatia dureaza 62 de zile, timp in care femela nu trebuie stresata, nu trebuie sa ii lipseasca in nici un moment apa proaspata si hrana de calitate.

Fertilitatea este foarte ridicata la cainii rottweiler, femela poate da nastere la un numar cuprins intre 6 si 12 pui, cele mai intilnite au fost cuiburi de 8 sau 9 pui.

Puii se nasc complet dependenti de mama lor si este necesar sa ramana alaturi de aceasta pana la varsta de minim 6 saptamani, la 5 saptamani vor fi deparazitati pentru prima data iar la 6 saptamani vor primii vaccinul impotriva parvovirusului, urmand inca 3 vaccinuri,la 2,3 si 6 luni (schema de vaccinare depinde mai mult de veterinarul care o efectueaza)

Aspect si dimensiuni: Rottweiler este un caine masiv, puternic, bine proportionat.

Urechiile sunt intotdeauna drepte,lasate dupa a doua jumatate pe fata, varful urechiilor formeaza un triunghi indreptat in jos.

Capul este greu,rotund, cu bot scurt, dantura puternica, privire de pradator: in fata,dreapta.

Coada de dimensiune medie este purtata colac pe spate cand cainele este alertat,drept in jos atunci cand este calm.Din diverse motive la unii rottweilerii aceasta a fost amputata.

Culoarea standard este negru, completata de pete ‘’de foc’’ maronii pe labe si deasupra ochilor (se considera ca aceste pete sunt o arma naturala a rottweiler-ului, ca inca o pereche de ochi ii deruteaza pe pradatori cand acesta doarme (vor crede ca este treaz)).Petele maronii acopera si extremitatile botului.

Pata alba pe piept nu este permisa,iar cainele care o detine va fi descalificat din expozitii.

Greutatea variaza de la 45 pana la 50 de kg.Inaltimea in greaban este 60 cm cu mici abateri (pana la 4 cm mai mult sau mai putin)