acasa ajutor contact

poze caini de rasa

poze pisici de rasa

Angora turceascã

Angora turceascã (Ankara kedisi) este o rasã de pisici domestice de talie medie, cu blana pufoasã și albã. Angora a fost prima rasã de pisici cu blana lungã introduse în Europa în secolul XVI.

        angora turceasca

Istoric: Rasa își are originea în Ankara, în centrul Turciei. Angora turceascã este simbolul puritãții, pentru locuitorii din zona din care provine, angora turceascã este consideratã comoarã naționalã. Primul crescãtor european de Angora turceascã a fost francezul Nicholas Claude Fabri. În SUA sunt acceptate mai multe varietați de angora.

        

Personalitate: Pisicile din aceasta rasã sunt calme, blânde, liniștite, caracterizate de un temperament pasiv. Este o rasã idealã pentru cei care locuiesc la bloc, nu au nevoie de foarte mult spațiu. Pisoii din aceastã rasã trebuie socializați timpuriu, în caz contrar vor deveni prea timizi sau prea irascibili. Se acomodeazã bine cu copii mici și  devin un partener de joacã deosebit.

         

Alimentație: La aceastã rasã rareori au fost sesizate cazuri de obezitate, pisicile sunt suple și foarte cumpãtate. Pentru a avea o pisica sanatoasa trebuie neapãrat sã o hrãniți cu hranã de calitate. Consultați medicul veterinar în privința mãrcii de hranã cele mai potrivite. Pisica poate fi hrãnitã de 2 sau 3 ori pe zi.

         

Înmulțire: Femela intrã în cãlduri de 2 sau de 3 ori pe an, în aceste perioade fiind mai agitatã. Dupa o gestație de aproximativ 2 luni se nasc în medie 3-4 pisoi albi. La naștere au o patã neagrã pe cap. Pisoii pot fi înțãrcați dupa varsta de 6-8 sãptãmâni.

        

Aspect și dimensiuni: Angora turceascã este de talie medie, undeva între 4-5 kg. Ochii sunt mari și pot fi albaștri, galbeni sau ambele culori. Urechile mari sunt ascutite iar corpul este lung, craniul ascuțit, coada pufoasã. Blana este lungã, pufoasã și deasã.

        

Speranța de viațã: 12 ani